1- Ülkemizin, içinden geçtiği bu sıkıntılı ortamda her zamankinden fazla hukuka, hukuk güvenliğine, birlik ve beraberliğe, huzura, yurtta ve cihanda sulh ilkesine ihtiyacı vardır.
2- Hukuk devletinde tüm kişi ve kurumların, işlemin temel meşruiyet kaynağı, Anayasa, Anayasa’ya ve hukuka saygı, Türk milleti adına karar veren yargının (bağımsız ve tarafsız olması kaydıyla) kararlarına uyulması ve saygı gösterilmesidir. Bu açıdan; Anayasa’ya ve anayasal bir kurum olan yargı kararlarına en çok saygı göstermesi gereken makam da; 103. madde uyarınca Anayasa’ya ve hukuka uymaya ant içen ve yine 104. maddeye göre “Anayasa’nın uygulanmasını gözetmekle” görevli ve yükümlü Cumhurbaşkanlığı makamıdır. Anayasanın 11. maddesine göre Anayasa hükümleri tüm kişi ve kuruluşları, bu arada bu makamı da bağlamaktadır.
3- Hep söyleye geldiğimiz gibi; avukatlar ve baroların pek çok mesleki sorunu olmasına karşın bunların hiçbirisi varlık sebebimiz olan hukuk devleti ve yargı bağımsızlığından önemli değildir. Bununla birlikte; mesleki sorunlarımızın çözümü yönünde kararlı mücadelemizi sürdüreceğimiz gibi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı mücadelemizden de vazgeçmeyeceğiz. Avukatın sorunu, esasen hak arama özgürlüğünü kullanan yurttaşların sorunudur.
4- Terör hiçbir sorunun çözüm kaynağı olamayacağı gibi, bununla mücadele, hukuk devletinin ve demokrasinin gereğidir. Bu açıdan; her türlü terörü şiddetle lanetliyoruz. Konum ve sıfatı ne olursa olsun, hiç kimsenin teröre destek vermek, onaylamak, mazur göstermek gibi bir hak ve yetkisi yoktur. Bununla birlikte; her durumda terörle mücadelenin hukuk sınırları içinde yapılmasından asla vazgeçilemez ve hiçbir kamu görevlisinin hukukun dışına çıkmasına izin verilemez. Ayrıca, yurttaşların bu mücadeleden zarar görmemesi için azami dikkat ve özenin gösterilmesi de hukuk devletinin bir gereğidir.
5- Suçla mücadelede ve her türlü uygulamada basın özgürlüğünün ve kamu yararı doğrultusunda hareket eden “özgür basının”, ifade özgürlüğü ve toplumun bilgilenme hakkının, dolayısıyla demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olduğu unutulmamalı ve bu husustaki Anayasal kurallara titizlikle uyulmalıdır.
6- Menfur ve alçakça bir saldırıda yitirdiğimiz, rahmetli Diyarbakır Baro Başkanımız Av. Tahir ELÇİ ile ilgili olarak yürütülen soruşturmanın geldiği aşama, bu hususta kamuoyuna yansıyan bilgiler, etkin bir soruşturma yapılması hususunda bizleri ciddi bir endişeye sevk etmektedir. Her kim olursa olsun, Tahir ELÇİ’nin katledilmesinin fail veya faillerinin bulunması devletin görevi olduğu gibi, hukuk güvenliğinin bir gereğidir.
7- Tüm bu gelişmeler, ayrılıklardan ziyade ortak aidiyet duygusuna, birlik ve beraberliğe, bağımsız ve tarafsız yargı temelinde hukukun üstünlüğü ve hukuk güvenliğine, toplumsal barışa her zamankinden çok ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
ANKARA BAROSU BAŞKANI ANTALYA BAROSU BAŞKANI
Av. HAKAN CANDURAN Av. ALPER TUNGA BACANLI
AYDIN BAROSU BAŞKANI BALIKESİR BAROSU GENEL SEK.
Av. GÖKHAN BOZKURT Av. EROL KAYABAY
BİLECİK BAROSU BAŞKAN YRD. BURSA BAROSU BAŞKANI
Av. HASAN ŞAHİN Av. EKREM DEMİRÖZ
ÇANAKKALE BAROSU BAŞKANI DENİZLİ BAROSU BAŞKANI
Av. BÜLENT ŞARLAN Av. MÜJDAT İLHAN
EDİRNE BAROSU BAŞKANI İSTANBUL BAROSU BAŞKANI
Av. ÖZGÜR YILDIRIM Av. ÜMİT KOCASAKAL
İZMİR BAROSU BAŞKANI KIRKLARELİ BAROSU YNT.KRL.ÜYESİ
Av. AYDIN ÖZCAN Av. EMRAH ARSLAN
KOCAELİ BAROSU BAŞKANI KÜTAHYA BAROSU BAŞKANI
Av. SERTİF GÖKÇE Av. AHMET ATAM
MANİSA BAROSU BAŞKANI MUĞLA BAROSU BAŞKANI
Av. ALİ ARSLAN Av. CUMHUR UZUN
SAKARYA BAROSU BAŞKANI TEKİRDAĞ BAROSU BAŞKANI
Av. ZAFER KAZAN Av. HURİYE ALTAY EROL
UŞAK BAROSU BAŞKANI YALOVA BAROSU BAŞKANI
Av. BAKİ KANTAR Av.HAKAN GERGEROĞLU