8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Baromuz Kadın Hukuku Komisyonu Üyesi Avukatlar tarafından Bilecik Huzurevi ile Bilecik Kapalı Cezaevi'ne ziyaret gerçekleştirildi. Baro Başkanımız Av. Halime AYNUR ve beraberindeki avukatlar tarafından yaşlı kadınlar ile kadın mahkumların Dünya Kadınlar Günleri kutlanarak karanfil ve çeşitli hediyeler verildi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Dolayısıyla Bilecik Barosu Kadın Hukuku Komisyonu tarafından yapılan açıklama:
Öncelikle , Bilecik barosu olarak tüm kadınların 8 Mart dünya kadınlar gününü kutluyoruz.
Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetimizin kuruluşu sırasında Türk kadınının, vatan uğruna yaptığı mücadeleler , modern Türkiye’nin oluşumundaki temellerden biridir.
M.K.ATATÜRK ‘ün yaptığı reformlar ve kadına verdiği değeri gösteren yaklaşımıyla, Türkiye ‘de kadınlar birçok dünya ülkesinden daha önce çeşitli yasal haklarını elde etmişlerdir. Ancak bugün kadınlarımız toplumsal yaşamın bir çok alanında mevcut yasal düzenlemelere rağmen, gerek bu yasaların uygulanmasındaki aksaklıklar ve gerekse bilgi eksikliği nedeniyle bu hakların kullanılmasında çeşitli sorunlar yaşamaktadırlar.
Bu nedenle Dünya Kadınlar Gününü fırsat bilerek , Bilecik Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak , kadınların temel yasal hakları konusunda kısa bir bilgilendirme yapmayı görev bildik.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kadınların temel hak ve özgürlüklerinin korunmasını ilgili uluslararası sözleşmelere imza atarak taahhüt altına almıştır.
Hukuk sistemimizde , kadınların yasal hakları ile ilgili düzenlemeleri 4 ana başlıkta toplamak mümkündür.
A-MEDENİ KANUN; 01.Ocak.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Yeni medeni kanunumuz kadınlar lehine yeni düzenlemeler getirmiştir. Bunlardan en önemlileri;
1- Kadın, evlendiğinde eşinin soyadı ile birlikte kendi kızlık soyadını da kullanabilir.
2- Evlilik birliğinin yönetiminde eşler, eşit hak ve sorumluluklara sahiptir. Bunun sonucu olarak da oturacakları aile konutunu birlikte seçerler , müşterek çocukları için velayet hakkını eşit olarak birlikte kullanırlar ve aile birliği ile ilgili konularda tüm kararları birlikte alırlar.
3- Evli Kadın meslek ve ya iş seçiminde eşinin iznini almak zorunda değildir.
4- Evlilik birliği içinde , 01.01.2002 tarihinden sonra edinilen mallar –eşler arasında aksine bir sözleşme yoksa- eşit paylaşıma tabidir.
B-4320 S. AİLENİN KORUNMASINA DAİR YASA ; Bu yasa sadece eşin değil , aynı çatı altında yaşayan herhangi biri aile bireyinin şiddetine maruz kalan kişileri , ÖZELLİKLE DE kadınları ve çocukları koruma amacı taşımaktadır. Bu kişilerden, fiziki- manevi-ekonomik-cinsel şiddete maruz kalanların resmi makamlara (Aile Mahkemesi-savcılık-polis-jandarma) başvurması halinde, bu yasada düzenlenen koruma tedbirlerinden yararlanması sağlanmaktadır. Bu tedbirlerden bazıları;
- Şiddet uygulayanın ortak konuttan uzaklaştırılması ve konutun diğer aile üyelerinin kullanımına bırakılması,
- Eşe, çocuklara ve diğer aile bireylerine karşı, şiddete ve korkuya yönelik davranışlarda bulunmamasının sağlanması,
- Bir sağlık kuruluşuna muayene ve tedavisi için başvurmasının sağlanması gibi tedbirlerdir.
Aile Mahkemesi Hakimi ayrıca durumun gerektirdiği her türlü tedbirin alınmasına karar verebilir.
4320 Sayılı Kanun ile ilgili başvurular ve kararların icrası hiçbir masraf ve harca tabi değildir.
C- TÜRK CEZA YASASI; Aile ve toplumsal yaşamda karşılaşılabilecek her türlü fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet Türk Ceza Yasamıza göre suçtur ve cezaya tabidir. Eşlerden veya diğer aile bireylerinden biri bu şiddet türlerinden birisine maruz kalırsa hem 4320 AİLENİN KORUNMASINA DAİR YASA kapsamında korunma isteyebilecek hem de Türk Ceza Yasasına göre Cumhuriyet Savcılıklarına başvurabilecektir.
D- İŞ KANUNU;
1-İşe alınmada ve işin devamı sırasında İşçiler arasında cinsiyete dayalı ayrım yapılamaz, cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz.
2-İş sözleşmesi, cinsiyet – medeni durum-hamilelik-doğum – süt izinlerinin kullanılması gibi nedenlerden dolayı feshedilemez.
3-İşyerinde cinsel taciz ve hakaret, hukuki ve cezai yaptırımlara bağlanmıştır.
Yukarıda özetlediğimiz hakların edinilmesinde ve kullanılmasında, yargı makamlarına başvuran ve hiçbir maddi geliri ve malvarlığı bulunmayan kişilere tüm barolar tarafından , belirli şartlar dahilinde Adli Yardım Hizmeti verilmektedir.
Bizler Bilecik Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak kadınlara karşı ayrımcılığın kaldırılması, aile içinde - toplumsal yaşamda – eğitimde – istihdamda ve siyasette kadın erkek eşitliğinin sağlanarak yasal zemine dayandırılmasını ve uygulamaya geçilmesini, kadına yönelik her tür şiddete son verilmesini, kadınların yasal haklarını kullanmada uygulamada karşılaştıkları engellerin kaldırılmasını amaçlıyor ve bu amaç doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmalarda tüm kadınlarımızın işbirliği ve katılımını diliyoruz.
Kadının insan hakları mücadelesinde, geçmişte ve günümüzde emeği geçen tüm kadınları saygıyla anıyor, bu duygular içinde tüm kadınlarımızın dünya kadınlar gününü bir kez daha kutluyoruz.